WIE KENT NEDERLAND
email; info@wiekentnederland.nl                                                                         

RADIO & TV

Nederlands publiek omroepbestel.

Het Nederlandse publieke omroepbestel is het geheel van organisaties die gezamelijk zorg dragen voor het publieke aanbod van en op de Nederlandse radiozenders, televisiekanalen, en websites. Het Nederlandse landelijke publieke omroepbestel bestaat uit de stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en publieke omroeporganisaties. De Mediawet regelt hoe de zendtijd wordt verdeeld, waarbij de leiding in handen ligt van de raad van bestuur van de NPO. Naast de landelijke omroepen zijn er regionale omroepen en lokale omroepen.

Televisie.

In het geval van commerciële televisie wordt er ten onrechte vaak gesproken van een 'commerciële omroep'. Omroepen krijgen uitsluitend zendtijd bij de publieke omroepen.

Voorbeelden van Nederlandse commerciële televisiezenders zijn: RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, Veronica, SBS 6 en NET 5.

De oudste commerciële zender van Nederland is Kindernet.

Vanaf de jaren 70 zijn commerciële radio-omroepen aanwezig in Nederland. Omdat de Nederlandse wet toentertijd dergelijke omroepen verbood, zonden zij uit vanuit het buitenland (RTL was hier een voorbeeld van), of vanaf internationale wateren op zee, de zogenaamde zeezenders zoals o.a. Radio Veronica en Radio Noordzee.

In Nederland begon Radio Veronica in 1960 vanaf het schip de MV Borkum Riff, een voormalig Duits lichtschip, voor de kust van Noordwijk met radioprogramma's. Later werd een positie voor de kust van Scheveningen gekozen, om storing te voorkomen. In de loop van 1964 werd dit schip vervangen door de MV Norderney, een voormalige trawler.

In 1964 werden vanaf het zogeheten REM-eiland, een platform voor de kust van Noordwijk aan Zee, televisie- en radio-uitzendingen verzorgd als TV Noordzee, maar de Nederlandse marine maakte daaraan al na 4 maanden een eind.


In 1966 werd vanaf het schip de Laissez Faire, dat verankerd lag voor de kust van Frinton-on-Sea (bij Harwich),
Radio Dolfijn gelanceerd, een Nederlandstalige easylisteningzender die ook de Engelse zender Britain Radio als zusterstation aan boord had. In 1967 werd de zender omgedoopt tot de eerste Nederlandse popzender Radio 227, die binnen enkele maanden 3,5 miljoen mensen in de Benelux tot zijn luisteraars kon rekenen. Met de komst van de Engelse antipiratenwet kwam er op 31 juli van dat jaar een vroegtijdig einde aan dit populaire station.

In 1970 kreeg Veronica gezelschap van R.N.I (Radio Northsea International). In 1971 kwamen er ook uitzendingen in het Nederlands onder de naam Radio Noordzee Internationaal, dus werkelijke concurrentie voor Veronica, tot wetgeving in 1974 beide zenders het zwijgen oplegde. De bomaanslag op het schip Mebo II van Radio Noordzee (R.N.I) van 15 mei 1971 was daartoe mede de aanleiding.

Radio Atlantis zond eerst uit vanaf de MV Mi Amigo (1973), maar in 1974 vanaf een eigen zendschip, de MV Jeanine, voor de kust van Knokke. Radio Mi Amigo en Radio Caroline zonden vanaf 1974 uit vanaf het zendschip MV Mi Amigo, toen nog voor de kust van Nederland. Na 31 augustus 1974 was er één zeezender die zou doorgaan: Radio Caroline samen met Radio Mi Amigo.


In de zomer van 2006 gingen Radio Waddenzee en Radio Seagull vanaf het voormalige Engelse lichtschip LV8, met een ligplaats in Harlingen, als eerste officieel erkend zendschip ooit, met uitzendingen op de middengolf (1602 kHz) van start.

 

 

RADIO

 

Q Music Radio
RTV Oost
Slam FM



  

Radio 538
Radio 3 FM
Radio Veronica


 TELEVISIE


 




 

Veronica televisie


RTL 7


Net 5


RTL 8


Discovery channel


SBS 6


RTV Oost


RTL 4




 

Zendmast Lelystad