WIE KENT NEDERLAND
email; info@wiekentnederland.nl                                                                         

CULINAIR Nederland 

De Nederlandse keuken is vooral geïnspireerd door het veeteelt en landbouwverleden van het land. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn over het algemeen zwaar en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden verrichte.

De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen. 

Social Media? Social Dining! Eten is bij uitstek een sociaal gebeuren. Zo kan eten verbroederen. En is de keuken niet ook het kloppend hart van menig feestje? Eten opent deuren en harten. Waar voedsel wordt gedeeld, ontstaan vriendschappen. En ontstaat begrip. Van verre (web)vriend naar goede buur, van global village naar lokale wereld. Eten als de ultieme bruggenbouwer. Food=Delen! (Bevestigen ook de meest recente wetenschappelijke onderzoeken!)

Welke  Nederlandse (streek) gerechten en lekkernijen staan zelfs in het buitenland bekend als typisch Hollandse POT

Een snackbar waar de menukaart iets uitgebreider is en een zitplaats aanwezig is wordt ook wel cafetaria genoemd, hoewel dat woord ook gebruikt wordt om de plaats aan te duiden in een kantoor of bedrijf waar medewerkers een drankje of een snack kunnen kopen, of hun meegebracht lunchpakket kunnen gebruiken, dus minder uitgebreid dan een heus bedrijfsrestaurant. In België en in de zuidelijke delen van Nederland heet een snackbar ook wel een ' frietkot'.

Sommige Nederlandse snackbars hebben een automatiek, waar men het klaarliggende gerecht na inwerpen van het juiste bedrag uit een vakje kan nemen.

Nederland telde op het hoogtepunt circa 6.000 snackbars en cafetaria's. Na 1997 zette de daling in. In 2013 telde Nederland nog ruim 4.900 snackbars en cafetaria's. Het gaat hierbij om inpandige bedrijven; mobiele snackbars en kramen met een vaste standplaats maar zonder zitgelegenheid zijn niet meegerekend.

De laatste tijd staan snackbars in Nederland in een kwaad daglicht vanwege het vaste frituurvet waarin de snacks en friet vaak gebakken worden. Daarom is de campagne Verantwoord Frituren gestart, om het gebruik van vloeibaar (gezonder) frituurvet te stimuleren.