WIE KENT NEDERLAND
email; info@wiekentnederland.nl                                                                         

NP MIDDEN 

Nationale parken in midden Nederland

Foto; Gerard Steijn Nijverdal

NP DE SALLANDSE HEUVELRUG

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is méér dan natuur. Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug vertelt ook het verhaal van de geologie, geomorfologie, (cultuur)historie, onderzoek en monitoring en natuurgerichte recreatie. Hebben we het over natuur dan hebben we het ook over wonen, werken en recreëren en dus ook over economie....Deze website geeft u een indruk van het bijna on-Nederlandse landschap op de Sallandse Heuvelrug en de vele recreatiemogelijkheden in het gebied. Kortom: een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug en het bezoekerscentrum van staatsbosbeheer is zeer de moeite waard.


Foto Willem van Leuveren

NP DE UTRECHTSE HEUVELRUG

De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park (ca. 10.000 ha). Naast de stuwwal horen ook de uiterwaarden van Amerongen bij het Nationaal Park. Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en 'bergen'. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en het bos.Op 8 oktober 2013 is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uitgebreid met het gebied tussen de A12 tot aan de A28

Foto; William Kemperman

Foto; Gerard Steijn Nijverdal


Foto; Gerard Steijn

Foto; Gerard Steijn Nijverdal

Foto; Gerard Steijn Nijverdal


Foto; Jan van Bruggen

 NP DE HOGE VELUWE

Nationaal Park De Hoge Veluwe (of 'Het Nationale Park De Hoge Veluwe') is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland. Het valt grotendeels onder de gemeente Ede en voor een klein gedeelte onder de gemeente Arnhem[1]. Het park is tegenwoordig circa 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Op De Hoge Veluwe is ruimte ingeruimd voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo maakt het wereldberoemde Kröller-Müller Museum deel uit van het park. Een andere bijzonderheid is dat het park vrijwel zonder overheidssubsidie geëxploiteerd wordt, zodat de verkoop van entreekaarten een belangrijke inkomstenbron vormt. Het park is in 1935 ontstaan.


Foto; Jan van Bruggen

NP VELUWE ZOOM

Geniet van Nationaal Park Veluwezoom, ruim 5100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen ten oosten van Arnhem. Kom wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden, en loop ook even binnen bij Bezoekerscentrum Veluwezoom. n 2011 werd het honderdjarig jubileum van Nationaal Park Veluwezoom gevierd. Sinds de eerste aankoop in 1911 is Veluwezoom uitgegroeid tot een eldorado voor wandelliefhebbers; er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Ook een etappe van de LAW Dwars door Gelderland loopt door Nationaal Park Veluwezoom.
Wie in Nationaal Park Veluwezoom komt, heeft een goede kans om de dieren die er leven, tegen te komen. Bijvoorbeeld Schotse hooglanders, wilde zwijnen en edelherten. 

ExternalVideoWidget

 

ExternalVideoWidget
Foto; Gerard Steijn Nijverdal

NP ZUID-KENNEMERLAND

In het uitgestrekte bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort leven meer dan honderd vogelsoorten, herten, reeën, konijnen, vlinders, maar ook koniks (wilde paarden), shetlandpony’s en Schotse hooglanders. Ook begraast de enige Nederlandse kudde wisenten, de Europese bizon, een deel van het 3800 hectare grote nationaal park.Het hele jaar door kunt u hier uitwaaien op het strand of via het mulle zand de paden op en de uitgestrekte duinen of de adembenemende bossen in. Via korte en lange wandel- en fietsroutes ontdekt u dit verrassend stuk Nederlandse natuur. Onderweg kunt u een stop maken bij een van de vele spectaculaire uitkijkpunten, vogelkijkhutten of picknicktafels.
Overal zijn sporen van het verleden te vinden zoals overblijfselen van vroegere nederzettingen, Groot Olmen, het zeedorpenlandschap en landgoederen. Bovendien is hier en daar nog zichtbaar gemaakt dat het gebied een voormalig waterwingebied is.

Foto Gerard Steijn Nijverdal
Foto; Gerard Steijn Nijverdal


ExternalVideoWidget

 

Foto; Nijverdal Objectief

 

Foto; Peter Calkhoven