WIE KENT NEDERLAND

                                                                         

FOTO VAN DE MAAND

Nederland heeft zoveel te bieden op het gebied van unieke gebouwen en mooie en bijzondere plekken. Leuk toch om regelmatig even te kijken of je herkent waar we nu weer aandacht aan hebben besteed.

Op deze pagina gaan we maandelijks een foto publiceren waarbij de bezoeker wordt gevraagd waar de foto genomen is en enkele details te benoemen.

We gaan een bescheiden prijs verbinden aan de Foto van de maand die te winnen is door de inzender met het juiste antwoord. Op het moment dat er meerdere inzenders alle details (of een gelijk aantal)  goed hebben wordt er geloot. Soms wordt er gevraagd naar de architect van een gebouw maar het kan ook om een bijnaam gaan. De plaats en naam van het gebouw is voor velen nog wel op te brengen maar dan gaat het nog om twee of drie details die te benoemen zijn. Googelen is toegestaan ! A.u.b. geen antwoorden verstrekken via Facebook en Twitter.

We verheugen ons op uw reactie !

Wie Kent Nederland

Waar is dit in Nederland ? foto onder, en noem nog 4 algemene details. Klik op de foto  en/of stuur een email naar : info@wiekentnederland.nl

De redactie heeft (plaats +) 4 (algemene) details vastgelegd.                                                                               Foto van de maand juli 2021

Oplossing juni; 

Luttelgeest - De Orchideeën Hoeve - Familie Maarssen - Kom in de kas - 1984 open voor publiek - 2019 100 jarig bestaan.

Ruim 49.000 bezoekers hebben de Foto van de maand juni bekeken en 24 personen hebben meegedaan. Annemarieke Vrolijken uit Luttenberg is, na loting, uitgeroepen tot winnaar. Voor haar 4 entreekaarten voor een bezoek aan De Orchideeën Hoeve  incl. koffie/thee/taart.

De Orchideeën Hoeve is uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa. Door op een thematische manier het vernuft van de natuur in de spotlight te plaatsen, ervaren en beleven jaarlijks meer dan 285.000 bezoekers hoe planten en dieren overleven, verleiden en samenwerken. In 2019 bestond het familiebedrijf maar liefst 100 jaar. 

De Orchideeën Hoeve beslaat 25.000 vierkante meter en bestaat uit de Orchideeëntuin, het Amazone Regenwoud, de Lorituin, de Vlinder Vallei, de ‘Zwevende’ Bloementuin, het Mangrovebos Speelparadijs, de Citruslaan, het Jungletheater het Makirijk, de stokstaartjestuin, een moderne winkel, een sfeervol serrerestaurant en de orchideeënkwekerij. Het familiebedrijf wordt gerund door de broers Thomas en Jeroen Maarssen - de vierde generatie van tuindersfamilie Maarssen - en is door de ANWB meerdere jaren op rij bekroond als het ‘Leukste uitje van Flevoland’.

Geschiedenis - De Orchideeën Hoeve

In 1919 besloot overgrootvader Maarssen om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht in Aalsmeer een akker waarop hij samen met zijn zoon onder andere anjers, chrysanten en seringen teelde. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd door een bevriende timmerman, waarmee de basis voor de Orchideeën Hoeve werd gelegd.

Het tuindersbedrijfje wist de tweede wereldoorlog en een aantal zware financiële jaren te overleven. Thomas Maarssen sr. (vader van de huidige eigenaren) volgde samen met zijn broer het familiebedrijf op. Al gauw nam Thomas sr. de stap naar een nieuwe uitdaging: orchideeën. Zijn vader keurde het plan echter af. Orchideeën kweken was iets voor specialisten, vond hij. Toch weerhield het de jonge tuinder er niet van om in 1957 zijn eerste orchideeën, een violenkistje met honderd cymbidiums, aan te schaffen voor tien gulden. Dit bleek een succes.

Het bedrijf ‘Orchideeën Maarssen’, ondertussen verhuisd naar de Haarlemmermeerpolder in Aalsmeerderbrug, bloeide in de jaren 70 uit tot een welbekende naam in de orchideeënwereld. De kwekerij werd toonaangevend op het gebied van veredeling en op shows en tentoonstelling sleepte de familie vele prijzen in de wacht.

In 1979 verhuisde Thomas Maarssen sr. met zijn gezin en orchideeënkwekerij naar de Noordoostpolder. De voormalige boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd inspireerde de familie en zo kwamen ze op de bedrijfsnaam ‘de Orchideeën Hoeve’. Door deelname aan ‘Kom in de Kas’ merkte Maarssen dat de belangstelling voor de orchideeënkwekerij groot was. Er volgden aanvragen van rondleidingen en zo ontving de familie steeds vaker groepen en verenigingen uit de buurt. In de eerste jaren gaven de gezinsleden een rondleiding in ruil voor een cake of appeltaart. Na vele lekkernijen besloten ze geld te vragen voor hun diensten. In 1984 ging de kwekerij officieel open voor publiek.

Het publiek bleek geïnteresseerd. Een reden voor de familie Maarssen om in 1989 het bedrijf te verbouwen en meer in te steken op de recreatietak. Een winkel en restaurant werden gerealiseerd en de inmiddels opgebouwde verzameling van botanische orchideeënsoorten kreeg een plek in de Tropische tuin. Deze 1.000 vierkante meter jungletuin is nog steeds te bewonderen in de Orchideeën Hoeve en inmiddels omgetoverd tot de Orchideeëntuin.

In 1991 werd de Taiwanese tuin aangelegd en traden broers Thomas jr. en Jeroen Maarssen in als firmant. In de jaren die volgden werd de Orchideeën Hoeve uitgebreid met nieuwe thematuinen en is de Orchideeën Hoeve zich volledig gaan richten op de toeristische markt.

De orchideeënkwekerij, waar het allemaal mee begon, is anno 2017 nog steeds terug te vinden in de Orchideeën Hoeve. In de eerste maanden van het jaar kun je in de kwekerijgedeeltes genieten van prachtige bloemenvelden vol met verschillende orchideeënsoorten. De Orchideeën Hoeve brengt de bloemen niet meer naar de veiling, maar verwerkt de gekweekte orchideeën in verse bloemstukken die te koop worden aangeboden in de moderne winkel.

Om ervoor te zorgen dat elk bezoek aan de Orchideeën Hoeve een unieke beleving is, blijft de Orchideeën Hoeve continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Zo zijn in maart 2018 de deuren opengegaan naar een gloednieuwe natuurbeleving: het Makirijk en opende het tropische park in april 2019 de Stokstaartjestuin. Daarnaast huisvest de Orchideeën Hoeve, dankzij de dierentuinvergunning en stichting AAP, inmiddels allerlei diersoorten zoals witoorpenseelaapjes, roodbuiktamarins, flamingo's, alpaca's, ringstaartmaki's roodstaartmeervallen, roodschoudertalingen, koikarpers, lori’s, vlinders, leguanen, stokstaartjes en reptielen.

In 2019 kon de Orchideeën Hoeve een bijzonder jubileum vieren; het familiebedrijf bestond 100 jaar. Als eerbetoon aan de rijke familiegeschiedenis is in het park ’t Stekkasje geopend. Deze oude kas werd in 1930 in opdracht van familieleden in Aalsmeer gebouwd en is in het park in oude glorie hersteld. Onder andere prachtige schilderijen en bijzondere verhalen vertellen in ’t Stekkasje de bloemrijke historie en brengen de familiegeschiedenis tot leven. Website de Orchideeën Hoeve


Foto van de maand juli
Foto van de maand juli 2021
Foto van de maand juli
Foto van de maand juli
Foto van de maand juliDe winnaar van de Foto van de maand juli 2021 ontvangt 

4 entreekaarten

Doe ook eens mee en stuur je antwoord naar info@wiekentnederland.nl

 
Luttelgeest - De Orchideeën HoeveFoto van de maand juni 2021
Dekemastate JelsumFoto van de maand april
Museum de Speelklok UtrechtFoto van de maand februari 2021
Rijksmuseum AmsterdamFoto van de maand december
Het Zoutmuseum in DeldenFoto van de maand oktober
Museum Singer - LarenFoto van de maand augustus
Grolsch brouwerij Enschede(Usselo)Foto van de maand juni
Openluchtmuseum Ellert en Brammert in SchoonoordFoto van de maand april
Hotel Zuiderduin Egmond aan ZeeFoto van de maand februari 2020
Belvedere Museum HeerenveenFoto van de maand december 2019
Het gevangenismuseum inVeenhuizenFoto van de maand november
Museum Klooster Ter ApelFoto van de maand september
Het Reptielenhuis de Aarde in BredaFoto van de maand juli
Batavialand - LelystadFoto van de maand mei
Kasteel de Haar - HaarzuilensFoto van de maand maart
Het Fries Museum LeeuwardenFoto van de maand februari
Hotel Kasteel de Essenburg HierdenFoto van de maand oktober
Kasteel Engelenburg BrummenFoto van de maand september
Arnhem OpenluchtmuseumFoto van de maand juli
Hotel Restaurant Cafe Geertien MuggebeetFoto van de maand mei
Fletcher Hotel Stadhouderlijk Hof in LeeuwardenFoto van de maand maart
Hotel Ten Cate EmmenFoto van de maand januari
Ernst Sillem Hoeve Den DolderFoto van de maand november
Deltapark Neeltje Jans VrouwenpolderFoto van de maand september
Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden

Foto van de maand juli

Safaripark de Beekse Bergen - Hilvarenbeek

Foto van de maand mei

Schaatsbaan Thialf Heerenveen

Foto van de maand maart / Foto: Martin de Jong

 

Foto van de maand 2014 t/m 2016 klik hier.

Landgoed Borg Verhildersum LeensFoto van de maand mei
Museum HindeloopenFoto van de maand maart
Kasteel museum Sypesteyn - LoosdrechtFoto van de maand januari 2021
Museum van de 20e eeuwFoto van de maand november
Kasteel Heeswijk in Heeswijk-DintherFoto van de maand september
Vesting BourtangeFoto van de maand juli
Museum de Proefkolonie FrederiksoordFoto van de maand mei
Het Biesbosch MuseumFoto van de maand maart
Natura Docet Wonderreijck Twente - DenekampFoto van de maand januari 2020
IJs en Bakkerij museum HellendoornFoto van de maand oktober
Kazemattenmuseum - KornwerderzandFoto van de maand augustus
Avonturenpark HellendoornFoto van de maand juni
BillyBirdpark Hemelrijk VolkelFoto van de maand april
Kasteel Huis Bergh - 's HeerenbergFoto van de maand februari
Dinoland ZwolleFoto van de maand juni
Apenheul ApeldoornFoto van de maand augustus
Aireborne Museum Hartenstein - OosterbeekFoto van de maand januari 2019
Charme Hotel Wildthout in Ommen

Foto van de maand februari

Zuiderzee Museum - Enkhuizen

Foto van de maand april

Attractiepark Tivoli, Berg en Dal

Foto van de maand juni

Aviodrome Lelystad

Foto van de maand augustus

Attractiepark SlagharenFoto van de maand oktober 2017
ss Rotterdam in de Maashaven in RotterdamFoto van de maand december
Heineken Experience AmsterdamFoto van de maand november
Hermitage - AmsterdamFoto van de maand december
Panorama Mesdag - Den Haag

Foto van de maand januari