NIJVERDAL OBJECTIEF

Nijverdal Objectief is een onafhankelijk platform ter promotie van Nijverdal, Hellendoorn en de overige dorpskernen binnen de Gemeente. We besteden aandacht aan cultuur, natuur, sport, nieuws en de alledaagse dingen die ons bezig houden. Om de werkgelegenheid en de leefbaarheid te waarborgen zijn we afhankelijk van een uitnodigend en bruisend Nijverdal en een sprankelend Hellendoorn met fraaie winkels en goede Horecagelegenheden. Ook zullen we de nodige aandacht besteden aan het bedrijfsleven in de Gemeente Hellendoorn.

In de steeds maar meer verhardende samenleving waarin we leven, streven wij naar een grotere betrokkenheid van de inwoners van onze mooie Gemeente Hellendoorn. Middels de Facebookpagina van Nijverdal Objectief zullen we actuele berichten publiceren die automatisch verschijnen in de RSS feeds op deze website. Wij wensen u veel plezier tijdens het bezoeken van onze pagina's.

Pascrea Nijverdal 360 graden foto.

  * AMATEURFOTOGRAFIE * AMATEURKUNST * WINKELS * HORECA  * CULTUUR * NIEUWS *                        *  ZOMERTERRASSEN * BEDRIJVEN *

LENTE

Volgens de kalender begint de lente op 20 maart. Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen. De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui. Door regens en het smelten van de sneeuw treden beken en rivieren soms buiten hun oevers. In april komt het plantenrijk echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen. De tarwe is flink gegroeid en dieper groen van kleur geworden. Bij het koolzaad ontluiken de eerste bloemen al.   

Trekvogels, zoals de ganzen en zwaluwen, keren langzamerhand terug. De temperatuur is steeds milder, maar soms daalt die nog onder het vriespunt. Als het nu erg koud wordt, bevriezen de bloesems van fruitbomen en loopt de hele oogst gevaar. Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele koolzaadbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien. In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het leven buiten aangenaam. Bron: Seniorplaza

 N35 Slland-Twentetunnel Nijverdal

TreinVideoArchief.nl

 Parkvideo Avonturenpark Hellendoorn

Gemeente Hellendoorn

De gemeente Hellendoorn ligt midden in Overijssel op de grens van Twente met Salland. Onze gemeente heeft ongeveer 36.000 inwoners en bestaat uit de kernen Nijverdal, Hellendoorn, Haarle, Daarle, Daarlerveen en enkele buurtschappen. Waardevolle natuurgebieden zoals het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, het Reggedal met de rivier de Regge, de veengebieden met schaapskooi en heide, en het kleinschalige, charmante agrarische landschap met z’n karakteristieke boerderijen zijn beeldbepalend.
Onze gemeente staat bekend als toeristische en recreatieve gemeente. Hellendoorn actief ontdekken met een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn, een kanotocht over de Regge of een survival tocht door het bos: het is hier allemaal mogelijk. Bezig zijn is de beste manier om heel Hellendoorn te leren kennen! 

Voorop in deze gemeente staat de gemeenschapszin. Hellendoorn heeft een grote sociale onderlinge betrokkenheid. Vrijwilligerswerk staat op een hoog niveau en er is een rijk verenigingsleven. Ook wij als gemeente stimuleren dit. De gemeente stelt zich ten doel dat het fraai wonen en goed werken is in Hellendoorn in een mooie omgeving met veel recreatiemogelijkheden.

De kernen in de gemeente Hellendoorn
De dorpen Nijverdal en Hellendoorn liggen aan de voet van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.
Nijverdal is de grootste kern. Het dorp ontstaat in 1836 met de komst van de textielindustrie. De naam is een samentrekking van ‘Nijverheid in het Reggedal’. Het was een Engelsman, Thomas Ainsworth, die de aanleiding gaf voor het ontstaan. Met tomeloze energie bouwde hij de eerste machinaal gedreven katoenweverij van Nederland aan de Regge. Wat een bedrijvigheid ontstond er op die voorheen eenzame plek. De bevolking groeide van ongeveer 100 in 1836, circa 7000 in 1936 tot bijna 25.000 vandaag de dag. Nog altijd is Koninklijke Ten Cate markant aanwezig. Het hedendaagse winkelcentrum is volop in ontwikkeling.
De eerste schriftelijke melding over Hellendoorn dateert van 1078. Het dorp Hellendoorn werd toen nog ‘Hellender’ genoemd. Het verleden is nog tastbaar in het dorp Hellendoorn. Een wandeling door de schilderachtige straatjes is een wandeling door de tijd. Musea zijn gehuisvest in karakteristieke, historische gebouwen.
Midden in het dorp staat ‘d’Oale Griezen’, de dorpskerk van Hellendoorn. De huidige kerk dateert deels uit 1150. Vroeger was de kerk grijs gestuct. Bij herstelwerkzaamheden ontdekte men de bijzondere bakstenen onder de stuclaag. Men besloot deze niet langer aan het oog te onttrekken. De bijnaam, de oude grijze, bleef wel bestaan. Hellendoorn telt circa 5000 inwoners.
Haarle (ca. 2000 inwoners), Daarle (ca. 1500 inwoners) en de buurtschappen zijn, evenals Hellendoorn, agrarische plattelandsdorpen. Daarlerveen (ca. 1200 inwoners) is een kanaaldorp, ontstaan tijdens de turfontginning.

Bron: Gemeente Hellendoorn

Huis van Cultuur en Bestuur Gemeente Hellendoorn


De Wilgenweard Nijverdal

De Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal

 

Foto: Nijverdal Objectief

Fietsbrug over de Regge in HellendoornFoto: Nijverdal Objectief

 

Nationaal Park De Sallandse HeuvelrugBlokkenpark Nijverdal

 

't Heidje Hellendoorn